Select Page

10 Effectieve tips om jou ’s ochtends vroeger uit je bed te krijgen

16 feb 2016 | Gezondheid | 1 reactie

Er zijn mensen die het verschrikkelijk lastig vinden om ’s ochtends vroeg op te staan. Dan bedoelen we vooral diegenen die nog eens extra op die snooze-button drukken. Er zijn ook mensen die zeggen dat het onmogelijk is om vroeg op te staan mét een goed humeur. Laten we eerlijk zijn, veel mensen vinden het gewoon erg vervelend om vroeg uit hun nest te komen.

Toch is het mogelijk om zelfs van jou, ja jóu, ’s ochtends vroeger op te laten staan, met een goed humeur. Volg onderstaande tien tips gedurende ongeveer twee weken en je zult versteld staan. Wie weet, misschien maken deze tips van jou wel een vroege vogel…

1. Vind een goede reden op vroeg(er) op staan

Voordat je naar bed gaat, pak je nog één keer je to-do lijstje voor de volgende dag erbij en kijk deze nog even door. Deel je dag net even anders in, zodat al je belangrijke en moeilijke taken voor 12u al weggestreept kunnen worden. Je zult een paar positieve veranderingen zien, omdat bewezen is dat men ’s ochtends veel productiever is. Dus als je voor de lunch al die vervelende taken uit de weg hebt geruimd, blijft de rest van de dag over voor de leukere taken.

2. Vergeet die snooze-button; er bestaat geen “ah, nog tien minuutjes extra” meer

Gaat je alarm af? Dan: opstaan! Nu. Meteen. Geen smoezen. Je denkt vast dat et okay is om nog even 15 minuten te snoozen en het ontbijt dan maar even over te slaan. Maar nee. Als gevolg van het snoozen is de kans groot dat je weer in een ‘diepe slaap fase’ valt en geloof me, opstaan bij het volgende alarm is dan twee keer zo lastig.

3. Een slaap-cyclus van 4 uren is niet genoeg

Na slechts vier uren slaap voel je je beroerd, geloof me. Het is absoluut noodzakelijk om tussen de zes en acht uur slaap te pakken. Daarnaast is het van belang om op een vaste tijd te gaan slapen en wakker te worden. Trouwens, dat geldt ook voor de weekenden! Geen paniek, ook al zal het de eerste paar dagen niet meevallen, zul je merken dat het binnen twee weken volhouden, helemaal als vanzelf gaat.

4. Vroeger wakker dan je wekker? Spring uit bed!

Het kan voorkomen dat je wakker wordt voordat je wekker gaat. Sta dan op. Je wordt niet voor niets vroeger wakker. Stel dat de wekker op 7u staat en jij wordt om 6:40 wakker, dan maken die 20 minuten ook niks meer uit. Probeer om te denken. Die 20 minuten kun je nu gebruiken om eens lekker rustig te ontbijten of om eens je haren fatsoenlijk te doen…

5. Sta in het weekend ook op tijd op.

Oh, dit gaat niet makkelijk worden, hoor ik je denken. Geloof me, als je doordeweeks goed en voldoende slaapt, dan hoef jij in het weekend absoluut niet uit te slapen. Plus, als je op tijd op staat in het weekend, heb je extra veel tijd om (leuke) dingen te gaan doen, waar je juist weer energie van krijgt.

6. Springen

Springen? Uit bed? Ja, dat kan. Fysieke inspanning vlak na het opstaan geeft je lichaam een kickstart. Of ga touwtjespringen. Dus doe een paar jumping jacks na het opstaan.

7. Rekken en strekken

Terwijl je nog in bed ligt kun je je spieren al voorzichtig strekken. Heel langzaam, anders verrek je nog wat en dan lig je juist langer in bed. Door 5 tot 10 minuten rek- en strekoefeningen te doen in bed voel je je energieker en positiever…

8. Doe een raam open

Ook al sta je meteen op nadat je wekker af is gegaan, kan het nog aanvoelen alsof je nog in een diepe slaap verkeert. Probeer dan frisse lucht binnen te krijgen door bijvoorbeeld je raam open te zetten. Haal een paar keer diep adem en je zult merken dat je wakkerder wordt.

9. Drink een glas water

Het beste anti-slaap drankje is toch wel het volgende: een glas water, met een beetje citroensap en een theelepel honing. Deze cocktail in de ochtend zorgt ervoor dat je de wereld aan kan! In ieder geval tot aan het ontbijt…

10. Ontbijt, ontbijt, ontbijt

Voor velen een hele opgave en toch is het zo belangrijk. Vermijd voedsel waar veel vet en suiker in zit (zoals worstjes, spek, e.d.), want hierdoor kun je juist een zwaar gevoel op de maag krijgen en je slaperig voelen worden. Pak iets wat lekker is en voedzaam.

Ken je iemand die veel te lang in zijn/haar nest blijft liggen? Tag hem dan. Of deel dit bericht gewoon met je vrienden op Facebook.

About The Author

1 Comment

  1. Bonita van Boxtel

    Reply

Laat weten wat jij er van vindt