Select Page

9 makkelijke tips om thuis duurzamer te leven

2 feb 2016 | Besparen | 0 Reacties

Vaak wordt gedacht dat ‘duurzaam leven’ heel ingewikkeld is, dat je bepaalde concessies moet doen, dat je flink moet investeren in zonnepanelen, zonneboilers, dat je gras op je dak moet laten groeien (en dus wellicht ook moet maaien) en ga zo maar door. Natuurlijk, dit zijn optimale oplossingen. Het kan echter ook op andere, simpelere manieren.

Wij hebben eenvoudige 9 tips voor je op een rij gezet. Sommige tips ken je wellicht al, andere zijn hopelijk een echte eye-opener. Heb je ook tips voor ons op het gebied van duurzamer leven, bewuster leven, deel ze met ons in de comments.

1. Zet de verwarming lager

Is het echt nodig om in een sauna te wonen? Nee. Zet daarom gerust de verwarming overdag, ook in de winter een graadje of twee lager. Je kunt best een trui of lekker warm vest aandoen, steek wat kaarsjes aan (zie ook ons artikel over de Egloo!), pak er een dekentje bij… Of kruip gewoon wat dichter tegen je partner aan!

2. Ga korter douchen

Ai. Veel mensen zullen dit niet leuk vinden. Ga korter douchen en zet de kraan niet volledig open. Langer warm douchen is trouwens slecht voor de huid en je wordt er ook niet schoner van.

3. Doe-het-zelf

Waarom zou je nieuwe meubels kopen als je oude meubels nog in goede staat zijn. Omdat je een nieuw kleurtje in je woonkamer wilt, of een andere look? Dat kun je in veel gevallen ook zelf doen. bewaar bijvoorbeeld ook oude, glazen potten. Wij laten je binnenkort zien wat voor een leuke dingen je daarmee kunt maken.

4. Koop tweedehands, of ga voor verkoop

Als het recyclen van je oude meubels echt geen optie is, verkoop ze dan en kijk of je er een leuk tweedehandsje voor terug kunt kopen. Het bespaart je geld en wie weet, misschien maak je er zelfs wel winst op… Geef je spullen een tweede leven. Wie weet misschien halen je spullen nog wel een derde of vierde leven.

5. Toch nieuw kopen? Ga voor duurzaam spul

Wanneer je dan toch besluit om nieuwe spullen te kopen, ga dan voor duurzame materialen. Toegegeven, vaak zijn deze iets duurder dan de goedkope varianten. Toch is het de moeite waard. Voorbeeld: Kies niet voor MDF meubels, maar ga voor grenen of beuken meubels. Je kunt bijvoorbeeld kinderbedden kopen van duurzame materialen en ze later weer verkopen omdat ze hun waarde en kwaliteit behouden. Let wel op het FSC keurmerk.

6. Ga voor groen(e planten)!

Ja, de link is snel gemaakt; duurzaam – milieu – planten – groen. Planten in je huis kleuren niet alleen mooi, ze verversen ook de lucht. Nooit meer die vies geurende luchtverfrisser in huis, neem gewoon de juiste planten.

7. Lampen uit en gebruik LED’s

Als kind kreeg je het waarschijnlijk al vaak te horen: “Heb je je lampen uitgedaan op je kamer?”. Onze ouders wisten dat dit energie-slurpers zijn. Tegenwoordig hebben we spaarlampen en LED-lampen. Minder energie verbruikend, maar uiteraard hebben ze wel stroom nodig om te kunnen werken. Uitzetten dus. Gebruik eens wat vaker wat kaarsen…

8. Maak minder afval en scheid/recycle het

Tegenwoordig is er al genoeg wat niet meer in die vuilniszak hoeft. Bijna alles kan gescheiden worden. Denk aan papier, GFT, papier/karton, blik en glas. Doe dat dan ook. Kleine moeite, groot plezier. Je kunt ook afval recyclen. Denk bijvoorbeeld aan scholen die graag knutselmateriaal hebben, zoals glazen potten, wc-rolletjes etc.

9. Moestuintje aanleggen

Wanneer je er de ruimte voor hebt, is dit leuke manier om duurzamer te leven. Leg gewoon je eigen moestuintje aan. Groente uit eigen tuin eten. Komkommers, tomaten, pompoenen etc. Dat scheelt in je portemonnee, zeker als je ook nog eens ervoor kiest om een of twee dagen per week vegetarisch te eten.

(bron: Roomed.nl // foto: Pixabay.com)

About The Author

Laat weten wat jij er van vindt