Select Page

Dit is hoe het is om te lezen wanneer je dyslectisch bent

9 mrt 2016 | Opmerkelijk | 0 Reacties

Wanneer je aan iemand vraagt of hij weet wat ‘dyslexie’ is, dan krijg je bijna altijd een ‘ja’. “Ja, dat is toch dat je moeilijk kunt lezen?”, antwoorden ze dan. Dyslexie is een fenomeen waar op scholen speciale aandacht aan gegeven wordt. Weinig mensen weten echter hoe het is om te lezen als je dyslectisch bent. Wat gebeurt er dan? Hoe lees je dan? Wat zie je voor? Trillen de letters? Heb je blinde vlekken? Verschuiven de letters? Dansen ze op en neer? Wat?

De Zweedse ontwerper Viktor Widell ontwierp een website waarmee we kunnen ervaren wat een dyslect ziet wanneer hij een pagina probeert te lezen. Een vriendin van de ontwerper hielp hem hiermee. Zij is dyslectisch. Lezen lukt, maar het kost veel moeite. Ze moet zich echt goed concentreren. Bij haar lijken de letters van plek te wisselen. Dat is niet bij alle dyslecten zo. Anderen zien de letters eerder op en neer dansen.

De animatie hieronder is 1 Mb groot. Dus het kan eventjes duren voordat deze geladen is. En voordat je denkt, ik kan hier helemaal niks van maken. Denk even in het Engels. (En dan nog is het erg lastig)

Deel dit artikel met je vrienden.
[bron: Huffington Post]

About The Author

Laat weten wat jij er van vindt