Select Page

DIY: Binnen 15 minuten je eigen zwevende plateau maken voor de hamsterkooi

6 mrt 2016 | Besparen, Dieren, Doe-het-zelf | 3 reacties

Als hamster ‘baasjes’ zijn we altijd op zoek naar leuke, speelse vernieuwing voor onze dwerghamster. Je herkent het vast wel. Je wil je beessie gewoon verwennen. Of het nou een nieuw loopwiel is, of een bruggetje, een tunnel, een nieuw bol om op te knagen, noem maar op. Eén keer in de zoveel tijd kom je dan apartere meubels tegen. In ons geval was dat een zwevend plateau.

Wat is een zwevend plateau, of air plate?

Een zwevend plateau is een ronde plaat met een doorsnede van zo’n 10 cm. Onze voorkeur gaat uit naar hout. Die plaat hangt aan drie kettingen die met schroefjes zijn vastgemaakt aan de plaat. Deze kun je in de kooi hangen, zodat je hamster of gerbil erop kan klimmen. Je kunt er wat voedsel op leggen etc.  Kosten: € 9,95 en daar kwamen nog verzendkosten bij. We keken elkaar aan en dachten: “Dat maken we zelf.”. Zo gezegd, zo gedaan. We hadden toch nog 3 houten onderzetters liggen van de Action waar we eigenlijk niks mee deden. En we verklappen alvast: onze dwerghamster is er gek op! (zie foto’s onderaan)

Benodigdheden:

 • +/- 60 cm aan ketting
 • 3 schroefoogjes à 3mm
 • 1 cm dikke (berkenhouten) schijf ∅ 10 cm
 • satéprikker
 • een zijkniptang en een combitang

Kosten

Ketting: € 4,50
Schroefoogjes: € 0,60
Schijf: € 0,50 (bij Action pak onderzetters van 3 stuks € 1,50)
Totaal: € 5,60

Stap 1

Knip eerst de ketting in de goede lengte. Je wilt uiteindelijk drie gelijke strengen overhouden. Hoe lang iedere streng moet worden is afhankelijk van de hoogte van je kooi en van hoe laag je wil dat het plateau komt te hangen. Zorg er voor dat je plateau in ieder geval zo’n 1 a 2 cm boven het zaagsel komt te hangen. Wil je later variëren met de hoogte? Dat kan met ‘ons’ plateau, omdat we de strengen niet fixeren, maar variabel houden met een saté prikker. (zie stap 4)

Stap 2

Schroef de schroefoogjes in de zijkant van de houten schijf. Zorg dat ze op gelijke afstand van elkaar zitten, zodat het plateau straks recht hangt. Wij hebben, voordat we de schroefoogjes bevestigden, eerst de ‘oogjes’ geopend. Je kunt in plaats van schroefoogjes overigens ook gewone schroefjes, of zelfs spijkers gebruiken. Wij wilden echter zo weinig mogelijk scherpe randen aan ons plateau en ook wilden we ervoor zorgen dat de ketting er niet vanaf kan schieten. (zie stap 3)

Stap 3

Hang de strengen in de schroefoogjes en knijp de oogjes daarna weer dicht. Op die manier kan de ketting niet losschieten wanneer je dwerghamster gretig aan een pinda knaagt, of wanneer je het plateau in de kooi hangt…

Stap 4

Helemaal tevreden met het plateau? Dan is het tijd om het plateau in de kooi te hangen. Wij hebben hiervoor een satéprikker gebruikt. In de ‘laagste’ stand hangt het plateau ongeveer 1,5 cm boven het zaagsel. Je kunt het plateau ook hoger hangen. Hiervoor haal je de prikker er even uit, trek je de ketting wat hoger en steek je de prikker er weer tussen. Leuk als je bijvoorbeeld twee plateaus in je kooi wilt hangen…

Het plateau in actie: happy hamster!

Zoals gezegd, onze hamster is er gek op. Het plateau zweefde nog maar net in haar kooi en ze snuffelde eraan, kroop erop, klom tegen de ketting aan, sprong er vanaf, en weer erop. Blije hamster, blije baasjes… (klik op de foto voor een vergroting!)

Vind je dit zwevende plateau of air plate ook zo geweldig? Maak hem na, of deel dit bericht met al je knaagdier baasjes op je Facebook.

About The Author

3 Comments

 1. Melis Janssen komt deze hamster je bekend voor? 😉

  Reply
  • Man, that’s like a total twin 0.o

   Reply
  • sterker nog…het is echt onze hamster 🙂

   Reply

Laat weten wat jij er van vindt