Select Page

Een bijl op je ex gooien? Hier mag het!

Een bijl op je ex gooien? Hier mag het!

Nadat haar scheidingspapieren ondertekend waren, gooide Michele Herzog haar ring niet in dichtstbijzijnde rivier en ging ze ook niet de kroeg in om even flink te zuipen. Nee, ze gooide een bijl…

“Ax Your Past” feestjes zijn erg populair bij Stumpy’s Hatchet House in Eatontown, NJ. Hier kunnen gedumpte exen echte (strijd)bijltjes oppakken om ze vervolgens op een bull’s-eye te gooien, met daarop een foto van een ex. “Wij moedigen mensen aan om de strijdbijl te begraven, zodat ze verder kunnen met hun leven. Blik op de toekomst,” zegt Trish Oliphant, mede-eigenaar van Stumpy’s. “Het is in ieder geval beter dan thuis op de bank te zitten en kilo’s ijs en/of bonbons te eten.” De feestjes geven een unieke draai aan het ‘indoor bijl gooien’, wat uit Canada is overgewaaid naar de Verenigde Staten. Er zijn al soortgelijke cafés geopend in Philadelphia en Chicago.

Vrienden van Michele planden een verrassingsfeestje bij Stumpy’s nadat de scheiding rond was, waar gasten overigens hun eigen bier mee mogen brengen. “Wij zijn altijd op zoek naar de volgende adrenaline kick. Allemaal opgegroeid met diverse sporten,” zegt vriendin Kelli. “Dus dit leek ons de ideale uitlaatklep.” Michele, 36 jaar, vond de verrassing geweldig. “Het was super, een ontlading en heerlijk tegen de stress,” vertelt ze.

Maar het gooien van de (strijd)bijl slaat niet alleen op het verbreken van een romantische relatie, aldus de eigenaar. Ze refereert hiermee aan een vrouw die eindelijk verlost was van haar slechte zakenpartner. “Haar zus had mij plaatjes van de zakenpartner in kwestie op de bull’s eye laten ophangen en daar werd hartelijk om gelachen,” herinnert Trish zich.

Trish opende de zaak met haar man Mark en een ander stel, Stuart en Kelly Josberger. De ruimte telt 8 ‘gooi-banen’, elk met twee bull’s eyes en twee bijlen. Kosten: $ 40,- per persoon. En voor het geval dat je nu denkt: “Bier en bijltjes gooien… gaat dat wel samen?”. Volgens Trish zijn er nog geen ongevallen gebeurd.

Maar kan het gooien van bijlen dan echt stress verminderen en de boosheid temmen? Volgens psychologe en professor Deborah Serani van de Adelphi Universeit kan het inderdaad zo zijn voordelen hebben. “Het is opbouwende deconstructie”, zegt ze. “Een manier om overtollige energie die vervelend en lastig is, op een productieve manier in te zetten. Zolang het allemaal voor de lol gebeurd, is er niks mis mee.” Het lijkt haar extreem bevredigend.

About The Author

Laat weten wat jij er van vindt