Select Page

Het sabreren van champagne – de enige juiste manier!

27 jan 2016 | Doe-het-zelf, Eten en Drinken | 0 Reacties

Op familiefeestjes of met Oud&Nieuw is er altijd wel iemand die denkt: “Laat mij sabreren! Doe ik wel ff.”. En vaak gaat het mis. Voorbeelden van hoe het misgaat vind je onder aan dit artikel. Wanneer het misgaat kan dit verschillende ookzaken hebben, zoals onkunde, gebreken aan de fles of een te hoge gasdruk.

Wat is het sabreren van champagne, of sabrage, nou eigenlijk?

Wikipedia vertelt ons dat het bij sabrage gaat om het openen van een fles champagne met de achterzijde van een sabel. Deze gewoonte stamt uit de tijd van Napoleon, toen de cavalerie deze techniek toepaste tijdens het vieren van overwinningen.

Hoe open je een fles champagne met een sabel?

Dit hoeft trouwens niet per se een sabel te zijn. Het mag ook een gewoon mes of zelf een lepel zijn.

Zorg ervoor dat de fles goed gekoeld is. Verwijderd het kapje aan de bovenzijde van de fles en houd de fles in een hoek van 30 – 45 graden opwaarts. Laat de fles van je af wijzen. Logisch. Doe dit ook niet in de buurt van een ruit, televisie, of andere breekbare spullen en richt de fles niet op mensen. Het beste kun je dit buitenshuis doen. Of in ieder geval niet in je eigen huis…

Vervolgens zoek de naad van de fles en leg de sabel (of mes, lepel o.i.d.) erop. Met een vloeiende, krachtige beweging beweeg je de sabel over de naad van de fles en ‘sla’ je de dop/rand eraf. Vlug een glas eronder en PROOST!

Sabreren in beeld

Hoe het sabreren op de juiste manier moet, laat de video hiernaast zien.

En deze compilatie laat zien hoe het dus niet moet…

About The Author

Laat weten wat jij er van vindt