Select Page

Maak zelf je designer bollen en kijk wat je ermee kunt maken!

14 mrt 2016 | Doe-het-zelf | 1 reactie

Je ziet ze wel eens bij de IKEA liggen of zelfs bij designerwinkel. Verschillende maten van bollen. Ze doen me een beetje aan de 70’s denken. Mijn moeder heeft bijvoorbeeld nog steeds zo’n bol op haar slaapkamer hangen, maar dan als lamp. Onderaan dit artikel geven we nog meer tips wat je allemaal met deze bollen kunt doen.

Maar hoe maak je ze? Hieronder staan de stappen. Het is een plakkerig klusje, maar het resultaat is top!

Benodigdheden:

 • Touw (+/- 4 stukken van 120 cm.)
 • Ronde ballonnen
 • Houtlijm
 • Kleine plastic cupjes/bekers (voor de houtlijm)
 • Plastic schaal

De voorbereidingen

Blaas de ballonnen op naar de gewenste grootte. Het beste kun je ronde ballonnen gebruiken, want dan krijg je ook mooie ronde bollen. Anders worden het meer ei-vormige bollen. Leg de ballon op een plastic schaal die een beetje vies mag worden.

Daarna knip je vier circa 100 a 120 cm lange stukken touw af. Als je het touw in stukken knipt dan werkt dat makkelijker.

Doe een beetje houtlijm in een plastic bekertje.

Het kliederwerk

Doop één voor één de stukken touw in de houtlijm. Het overtollige restje houtlijm kun je met je duim en wijsvinger van het touw af knijpen. Daarna leg je het touw rond de ballon. De uiteinden kun je vastmaken aan een stuk touw met een extra dot houtlijm.  Doe hetzelfde met de overige stukken touw.

Om het af te ‘ronden’

Wanneer je de ballon helemaal hebt omwikkeld met het touw, of in geval zo veel als dat je voor ogen had, hang je de ballon een nachtje te drogen.

De volgende dag prik je de ballon kapot en haal je de resten van de ballon eruit. De stukjes harde houtlijm breek je voorzichtig af of haal je weg met schuurpapier.  Je zult zien dat de bol erg sterk is en niet makkelijk breekt.

Tips

Daar sta je dan, met je bol in handen. Maar nu. Wat doe je ermee? Je kunt er verschillende dingen mee. We geven je een paar mee:

 • Maak er een hanglamp van. Koop een fitting die je makkelijk in de bol kunt plaatsen en dan ben je eigenlijk al klaar.
 • Hang er goedkope lampjes in. je kent ze wel, van die kleine kerstlichtjes.
 • Gebruik ze tijdens een receptie (huwelijk, verjaardag, jubileum of andere gelegenheid) of er enveloppen of wensen in te kunnen stoppen.

Heb je zelf ook nog tips? Wij horen ze graag in de comments!

Check de video hieronder voor de complete instructies!

[bron: Buzzfeed]

Vond je deze doe-het-zelf tip interessant? Deel hem dan met al je vrienden op Facebook.

About The Author

1 Comment

 1. Gea Van Iterson

  Reply

Laat weten wat jij er van vindt