Select Page

Nooit meer problemen met je kaasschaaf en jonge kaas

6 mrt 2016 | Hacks | 1 reactie

Wie zijn kaas niet in plakken koopt, maar als blok, heeft hier vast wel eens mee te maken gehad. Vol goede moed maak je ’s ochtends je broodje kaas. Je pakt je boterham erbij, boter, kaasschaaf en uiteraard het blok kaas. Nadat je een paar stroken kaas succesvol van het blok hebt geschaafd, begint het blok te rafelen, en lijkt het te brokkelen. Daarna is het klaar. Je kunt er dan beter alleen nog blokjes kaas vanaf snijden…

Waarom lukt het niet om met een kaasschaaf jonge kaas te schaven?

Wees gerust. Het wil niet altijd meteen zeggen dat je kaasschaaf bot is. Jonge kaas is zachter dan bijvoorbeeld oude kaas. Hierdoor blijft jonge kaas plakken aan het metaal van je gewone kaasschaaf. Zeker als je kaasschaaf erg dunne plakken wil maken, kun je problemen krijgen. Bewaar jonge of jong belegen kaas altijd droog en koel, dat wil ook wel helpen. Maar daarmee is het nog niet opgelost.

kaasschaaf-jonge-kaasHoe kun je dan wel van jonge kaas plakjes maken?

Je kunt een paar dingen doen. Het beste wat je kunt doen is toch wel een speciale ‘jonge kaas kaasschaaf’ kopen. Bestaan die dan? Jazeker. Dat zijn kaasschaven zonder blad. Dan kan de kaas er ook niet aan blijven plakken.

Deze kaasschaven zijn over het algemeen te vinden bij bijvoorbeeld Blokker, Kijkshop e.d.

Maar wat als je geen nieuwe kaasschaaf kunt of wilt kopen, of er nú een oplossing voor nodig hebt?

Als je geen zin hebt om een nieuwe kaasschaaf aan te schaffen, dan kun je een paar dingen proberen om je huidige, gewone kaasschaaf te blijven gebruiken:

  • smeer een beetje boter aan de onderkant van het blad. Dan blijft de kaas niet meer plakken. Na een paar plakken moet je dit herhalen.
  • ga met bakpapier over de onderkant van het blad.
  • schaaf kleinere plakken, door schuin te schaven vanaf de hoeken.
  • buig het kaasblad. Maak hem iets boller, dan krijg je wel dikkere plakken, maar ze blijven niet meer uhm… plakken.
Vond je dit een goede tip? Deel deze tip dan op Facebook met al je vrienden.

About The Author

1 Comment

  1. Yaella Albers Kelsey Albers

    Reply

Laat weten wat jij er van vindt