Select Page

Tranende ogen tijdens het uien snijden zijn verleden tijd met deze geniale tips!

8 feb 2016 | Eten en Drinken, Hacks | 1 reactie

Iedereen die wel eens een ui heeft gesneden weet waar we het over hebben. Vol goede moed begin je met het snijden van de uien. Je hebt er drie voor je neus liggen en bij de eerste ui begint het al. Je ogen gaan tranen en voor je het weet sta je in je keuken te janken alsof je comfort-food aan het maken bent omdat je liefdesverdriet hebt. En dan heb je nog twee uien te gaan! Wij zorgen ervoor dat dit verleden tijd is. Maar waardoor krijg je nou die tranen?

Waardoor gaan je ogen tranen bij het snijden van uien?

In de ui zit o.a. het enzym allinase en een zwavelhoudende stof. Wanneer je uien gaat snijden komen deze stoffen in aanraking met zuurstof en dan vormt zich een nieuw stofje, namelijk een gas genaamd synpropaanthial-S-oxide. Vergeet die naam maar meteen weer. Wat je wel moet onthouden is dat dit gas ‘op zoek gaat’ naar water om weer een andere zwavelzuurverbinding te maken. En jouw traanvocht is dan een voor de hand liggend slachtoffer. Hoe meer vocht, hoe meer er van dat ‘zwavelzuur’ gemaakt wordt, hoe meer je gaat tranen, hoe meer… nou ja. Je snapt het wel.

Welke tips tegen tranende ogen bij het snijden van uien werken?

We kwamen héél veel tips tegen en deze tips werken redelijk tot goed:

1. Leg je uien voordat je ze gaat snijden kort in de koelkast. Zo’n 15 minuten moet genoeg zijn. Wanneer ze in de koelkast hebben gelegen, en je snijdt ze daarna, zal het gas minder goed kunnen ontsnappen richting je ogen.
2. Snijd met een nat mes en een natte snijplank.
3. Wanneer je de uien doormidden hebt gesneden spoel ze af onder koud water.
4. Snijd met een scherp mes. Minder wrijving, minder gassen die vrijkomen.

Met hulpmiddelen:

1. Zet een duikbril op. (er zijn zelf speciale uienbrillen)
2. Zet een ventilator aan en richt hem uiteraard van je af…
3. Schil je uien onder water. (deze tip is niet aan te raden, i.v.m. de slechte uitvoerbaarheid)
4. Plaats een theelichtje naast je snijplank en steek deze aan. Het idee is dat het gas uit de uien naar de vlam van het theelichtje gaat en dus niet naar je ogen.

Welke tips heb jij? Deel ze in de comments.

About The Author

1 Comment

  1. Neem een mondje vol water tijdens het snijden. Niks geen tranen meer!

    Reply

Laat weten wat jij er van vindt